top of page
Acte de presentació de "La Marató del campanar de Calaf"

El passat divendres 9 de febrer del 2024 (la mateixa setmana de Santa Calamanda), a les 8 del vespre, a la sala d’actes municipal Teresa Escolà, va tenir lloc la presentació oficial de “La Marató del Campanar de Calaf” davant una cinquantena de persones que hi assistiren.
En primer lloc prengué la paraula Mn Enric, impulsor de la iniciativa, remarcant dues coses: que aquest acte constituïa la primera pedra per a la restauració del campanar d’un seguit d’accions que s’allargaran fins la Festa Major de setembre (o potser fins a Nadal). La segona cosa va ser la reflexió que el campanar és el símbol per excel·lència del nostre poble i que ara el “nostre far” ens tornava a convocar per a cohesionar-nos encara més com apoble i com a comunitat.
Comptant amb les subvencions, la parròquia ha d’assumir 45.000 euros que són els que es proposa de recaptar (l’objectiu essencial) al llarg d’aquesta Marató. L’alcaldessa de Calaf, Montse Mases, remarcà aquest caràcter de símbol que té el campanar més enllà de races i creences. També insistí en el fet que el bisbat de Vic ha cedit durant vint anys el campanar al municipi calafí a fi de poder-lo ensenyar i organitzar-hi els actes que consideri necessaris –d’aquesta manera s’ha pogut accedir a la subvenció de la Diputació.
L’arquitecte del projecte, Jordi Morros, comentà que els desperfectes es van començar a detectar el 2016 i s’hi van posar unes borrasses de protecció. A partir d’aquí es va decidir dur a terme la restauració dels elements malmesos o en perill de despreniment. Entremig, la pandèmia va aturar-ho tot, i no es va poder executar la primera fase fins al 2022. Ara entrem en la
segona fase que és la restauració de la torre del campanar. Alhora, Morros oferí (a través d’un Power Point) una sèrie de detalls
realment admirables sobre l’immens valor artístic i patrimonial de la Col·legiata i el campanar de Calaf. El professor Josep Maria Solà mostrà al públic un “Quadern de Treball” de 8 pàgines i 18 preguntes dirigit als escolars (final de Primària, ESO i Batx), i també a tothom que visiti i vulgui conèixer l’església de Calaf. El “Quadern” s’ha pogut fer gràcies als mapes i dibuixos del dossier de l’arquitecte Jordi Morros.
Per la seva banda, Joel Reñé va presentar el web construït expressament per a la Marató: www.maratocampanarcalaf.com, la seva estructura, i com s’hi aniran penjant tots les elements que facin referència a la Marató: els actes, la història, el solucionari del Quadern, com fer els donatius, etc. Recordem que el codi per fer un Bizum per al campanar és: 08625 (més el concepte). També es pot anar al despatx parroquial i fer el donatiu en persona alhora que es rebrà un rebut corresponent de desgravació per a la renda.
Cal dir que el disseny guanyador del concurs de logos per a la Marató del campanar ha estat el de la calafina Marga Oller. Seguidament prengué la paraula la coordinadora del projecte, Judit Viladrich, que va fer una relació de tots els comerços, entitats i empreses que ja s’han unit al projecte de la Marató i quina acció i en quina data ho volien dur a terme a fi de recaptar diners per al campanar. També va llistar les entitats que ja s’hi havien compromès però encara havien de decidir el què. Finalment Mn Enric acomiadà l’acte tot convidant el poble de Calaf a assistir als actes que s’aniran programant per fer pinya i comunitat una altra vegada al voltant d’aquest projecte de “La Marató del Campanar de Calaf”.
bottom of page